Dječja stomatologija

Najosjetljiviji pacijenti su djeca i zbog toga im treba posvetiti vremena da bi se osijecali opušteno i vec od malih nogu stekli naviku redovitih posjeta stomatologu.

Prvu posjetu preporučujemo već u trećoj godini života kada da bi dijete trebalo imati cjelokupnu mliječnu denticiju. Takvi prvi susreti sa zubarom trebali bi se odvijati u sklopu igre i animacije u kojoj se djetetu na jednostavan i zabavan način pokazuju dentalni instrumenti i objašnjava što će se raditi.

Pečatni ispuni ili pečaćenje fisura

Djeca često ne dopuštaju roditeljima ili stomatolozima da dobro pogledaju njihovu usnu šupljinu te je vrlo važno postupiti sa preventivnim pečaćenjem fisura zuba. Pečaćenje fisura je siguran i bezbolan način zaštite zubi vaše djece od karijesa. To je zaštitni premaz koji se nanosi na grizne površine stražnjih zuba kako bi se spriječilo da hrana i bakterije uđu u kvržice zubiju djeteta i uzrokuju karijes. Prednosti pečaćenja zuba su značajno smanjenje rizika od propadanja i budućih potreba za ispunama, sprječavanje da se hrana i plak nakupe u zubima te glatka površina koja se lakše čisti. Pečaćenje fisura samo je jedan dio dječje preventive oralne higijene. I dalje je važno da se zubi peru dva puta dan s pastom za zube s fluorom.