Endodoncija

Zubi imaju sloj cakline s vanjske strane, drugi sloj dentina i mekanu unutarnju jezgru koja se proteže u korijen. Jezgra sadrži zubnu pulpu, koja se sastoji od živaca, krvnih žila i vezivnog tkiva.

KOJI SU ZNAKOVI DA JE POTREBNO LIJEČENJE KORIJENSKOG KANALA?

Jaka zubobolja nakon žvakanja ili pritiska

  • jaka zubobolja koja ne prolazi i pogoršava se u horizontalnom položaju tijela
  • Promjena boje zuba
  • Oteklina i osjetljivost na zubnom mesu

Ponekad simptomi nisu prisutni.

KOLIKO TRAJE LIJEČENJE KORIJENSKIH KANALA?

Ako je sve u redu uglavnom su  dvije posjete stomatologu dovoljne, ako dođe do komplikacija da zub krvari ili i dalje boli potrebno je pričekati, mijenjati medikamentozne uloške  da se smiri pa onda krenuti dalje.

Ostala pitanja

Zahvat liječenja korijenskog kanala zvuči zastrašujuće, ali s današnjom tehnologijom obično nije puno drugačiji od dubokog ispuna. Nema boli  jer će naše doktorice stomatologije koristiti lokalnu anesteziju kako bi vam utrnuo zub i zubno meso i kako biste se osjećali ugodno tijekom zahvata.

Ukoliko dođe do oticanja lica ili temperature daje se antibiotik kako bi se smanjila infekcija i bolovi. 

Uz pravilan tretman, obnovljeni zub može trajati jednako dugo kao i ostali vaši prirodni zubi.

Zub koji je prošao terapiju korijenskog kanala je oslabljen, krhak i sklon prijelomima no postoji nekoliko opcija za jačanje strukture zub.

 

  • Postavljanje krunice
  • Kompozitni ispun
  • Kompozitni ispun pojačan fiber post kolčićem

Nije uvijek potrebna zubna krunica nakon postupka liječenja korijenskog kanala. Prednji zubi se često mogu restaurirati kompozitnom ispunom umjesto krunom, ako je struktura zuba uglavnom netaknuta i smatra se estetski prihvatljivom. Zubi sa liječenim korijenskim kanalima strukturno su slabiji nakon čišćenja te je često krunica bolji izbor za stražnje zube kao što su premolari i molari. Razlog je taj što oni trpe puno veće žvačne sile te je veća mogućnost frakture zuba ili korijena što se krunicom u dvije posjete lako prevenira.

Restauratorski stomatološki zahvat koji koristi poseban materijal za punjenje za zamjenu odsutne strukture zuba kako bi zub mogao poduprijeti ispun, a kasnije i zubnu krunicu. U preparirani korijenski kanal cementira se kolčić koji ojačava strukturu zuba i time sprječava lom velikih ispuna i frakturu korijena. Prije se često pojačavao ispun metalnim kolčićem međutim tehnika je evoluirala i metalni kolčići više nisu potrebni. U našoj klinici koriste se isključivo kolčići koji odgovaraju prirodnom obliku zuba i korijena.