Implantologija

Zubni implantati zamjenski su korijen zuba. Implantati pružaju čvrst temelj za fiksne ili mobilne zube koji su napravljeni tako da odgovaraju vašim prirodnim zubima.

All on four / all on six

Zubni (dentalni) implantati su biokompatibilni titanski vijci koji se jednostavnim kirurškim zahvatom, u lokalnoj anesteziji, ugrađuju u gornju ili donju čeljust. Najčešće se koriste konični implantati s navojem. Tako ugrađen implantat zamjenjuje korijen zuba koji nedostaje. Ugradnju implantata u našoj ordinacija obavlja isključivo vrhunski specijalist oralne kirurgije.

O metodi

All-on-4/,All-on -6 je metoda koja se temelji na protetskom mostu koji je fiksno učvršćen vijcima na četiri odnosno šest posebno postavljenih implantata. Potpuno bezubim pacijentima ova metoda omogućava opterećenje na implantatima, što podrazumijeva novi osmijeh u 24 sata nakon ugradnje.

All-On-4 i All-On-6

All-On-4 i  All-On-6 tretmani učinkovita su rješenja za osobe koje su izgubile značajan broj zuba. Uključuju postavljanje cijelog luka protetskih zuba na četiri ili šest titanskih implantata te mogu transformirati Vaš osmijeh u jednom terminu.

All-On-4 i All-On-6 - RAZLIKE

Razlika između All-on-4 i All-On-6 je broj implantata: All-On-4 uključuje četiri implantata dok All-On-6 uključuje šest implantata. Što više implantata imate, to je veća snaga i stabilnost čeljusne kosti. Svaki zubni implantat koji je postavljen u čeljust pomaže ojačati kost u koju je ugrađen. Vaši zubi zapravo služe nevidljivoj svrsi: pomažu u održavanju kosti u čeljusti stabilnom kako ne bi došlo do njenog propadanja. Koja je metoda najbolja za Vas ovisit će o Vašem konkretnom slučaju.

All-On-4 i All-On-6 - PREDNOSTI

Rezultati u jednom danu 

• Poboljšan izgled

• Dugotrajan i prekrasan osmijeh

• Poboljšana kvaliteta života

• Eliminacija ili smanjenje resorpcije kosti

Često postavljana pitanja

To je sigurno rješenje koje Vam garantira dugotrajnost izvedbe. Prateći savjete koje Vam preporuče specijalisti struke, implantati posjeduju karakteristike koje im omogućuju trajno rješenje nedostatka zuba. Pravovremeno postavljanje zubnih implantata zaustavlja povlačenje (apsorpciju) koštanog tkiva. Susjedni zubi koji se nalaze oko nedostajućeg zuba uopće se ne diraju (ne bruse se), ni prije, ni poslije nego što se pristupi ugradnji implantata, a jednom ugrađeni implantati ne oštećuju zdrave zube. U potpunosti vraćaju sposobnost prirodnog žvakanja. Nikad više nećete koristiti ljepilo da bi držali pod kontrolom mobilnu protezu u usnoj šupljini.

Broj zuba i korijena koje imate odredit će koja je vrsta All-On rješenja prava za Vas. Postoje i drugi čimbenici osim broja preostalih zuba koji određuju koja vrsta implantata je prava za Vas, uključujući gustoću, snagu i količinu čeljusne kosti. Šest implantata bolje raspoređuje pritisak i može biti dobro rješenje za pacijente koji nemaju najbolju gustoću kostiju.

Ako koristite odgovarajuću preventivnu higijenu za njegu implantata, on može trajati cijeli život. To uključuje pravilno četkanje i čišćenje koncem kod kuće, kao i posjet našoj stomatološkoj ordinaciji radi redovitog higijenskog čišćenja i pregleda. Dugovječnost zubnog implantata također može ovisiti o drugim čimbenicima uključujući genetiku, prehranu ili razvoj bilo koje zubne bolesti.

Brinite o zubnom implantatu kao što brinete o svojim prirodnim zubima.  Posjećivanje stomatologu radi rutinskih higijenskih pregleda i održavanje pravilnog režima četkanja i korištenja koncem kod kuće može pomoći u sprječavanju razvoja bolesti ili karijesa na okolnim zubima i desnima.

Svaki slučaj implantata razlikuje se ovisno o potrebama pacijenta i broju implantata. Iako je obično potrebno oko 4-6 mjeseci da se dobije konačna krunica za implantat, postoje slučajevi kada se to može učiniti brže. Međutim, u većini slučajeva možete napraviti privremenu zamjenu zuba tijekom konačnog procesa cijeljenja, tako da ne morate „šetati“ bez zuba.

Da. Budući da su implantati jači od prirodnih zuba, često mogu poduprijeti više od jednog zuba. No budući da se svaki slučaj pacijenta razlikuje, individualni protokol liječenja će odrediti koji slučaj pacijentu najbolje odgovara.

Kada se zub izgubi zbog ozljede ili bolesti, može doći do komplikacija kao što su gubitak kosti, neispravan govor ili promjene u žvakanju koje rezultiraju nelagodom. Zamjena izgubljenog zuba dentalnim implantatom može značajno poboljšati kvalitetu života i zdravlje pacijenta. U našoj klinici koristimo implantate vodećih brendova- Straumann Implantate i Bredent blueSky Implatnate.

Dentalni implantat sastoji se od 3 dijela: tijela implantata, abutmenta i protetskog nadomjestka.

Tijelo implantata sličnog je obliku vijka i obavlja istu funkciju kao i prirodni korijeni zuba. Postavljanje zubnog implantata u čeljusnu kost traje oko sat vremena. Međutim, cijeli postupak implantacije traje 4 do 6 mjeseci. Tijekom prvog posjeta, stomatolog će pregledati vašu usnu šupljinu te će oralni kirurg uz pomoću CBCT-a provjeriti visinu, širinu i gustoću čeljusne kosti kako bi se mogao planirati točan položaj implantata. Ako je čeljusna kost nedovoljna, kirurg može preporučiti postupak ugradnje kosti, za koji će biti potrebna dodatna 3 do 4 mjeseca da cijeljenja.  Oralni kirurg postavlja tijelo implantata kirurški u čeljusnu kost, ispod zubnog mesa. Tijelo implantata izrađeno je od titana ili cirkonija, koji su kompatibilni s ljudskim tijelom. Kost se zatim spaja s tijelom implantata. Ovaj proces je poznat kao oseointegracija i može trajati od 4 do 6 mjeseci. 

Abutment je dio koji povezuje tijelo implantata sa protetskim nadomjestkom (krunicom, mostom ili protezom). Nakon dovršetka osteointegracije, naše doktorice će pričvrstiti abutment na tijelo implantata, a zatim uzeti otisak za izradu zubne proteze (krunice, mosta ili proteze). Tijekom završnog pregleda, pričvrstiti će se abutment i  protetski nadomjestak.