Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi jedan je od najpopularnijih tretmana estetske stomatologije koji nudi brz, neinvazivan i pristupačan način poboljšanja osmijeha.

IZBIJELJIVANJE ZUBI

Zdrav bijeli osmijeh nalazi se listi želja gotovo svih. Mnogo je razloga zašto vam zubi mogu potamniti. Neke ne možemo kontrolirati, poput starosti ili nesreća u mladosti koje mogu poremetiti razvoj naše zubne cakline. U razgovoru s našim doktoricama stomatologije možete saznati da li je diskoloracija vaših zuba jednostavno mrlja uzrokovana čimbenicima životnog stila – kao što je pijenje previše kave – ili je možda više stvar zdravlja zuba. Važno je napomenuti da se izbjeljivanjem ne može izbijeliti boja krunica, mostova, ispuna i ljuskica. U našoj klinici koristimo Opalescence Boost sustav za izbjeljivanje zubi  koji je alternativna metoda za bijeljenje zubnih mrlja.  Razlika između sustava Opalescence u ordinaciji i drugih sustava za izbjeljivanje na stolici je njegov kemijski aktiviran gel, koji eliminira potrebu za dentalnim laserima ili svjetlima koja se inače koriste za aktiviranje procesa. To znači da nema topline ili ultraljubičastih zraka, što bi moglo biti od koristi pacijentima s osjetljivim zubima ili suhim ustima. Opalescence Boost gel za izbjeljivanje može se koristiti za bijeljenje jednog ili više zuba – ili čak dijela jednog zuba!

UDLAGE ZA IZBJELJIVANJE

Udlage za izbjeljivanje zuba i gelovi učinkoviti su, ali je za postizanje željenih rezultata potreban duži vremenski period nego kod profesionalnog izbjeljivanja u ordinaciji. Postupak započinje uzimanjem otiska za izradu individualnih udlaga. Prilikom korištenja udlage kod kuće važno je da se približavate uputa kako ne bi došlo do oštećenja zuba ili zubnog mesa. Preporučenu količinu otopine za izbjeljivanje zuba stavi se u udlagu i zagrizite u nju. Pacijent bi trebao očekivati da će napraviti 5-6 sesija u trajanju od 60 minuta tijekom 1 do 2 tjedna.

MITOVI O IZBJELJIVANJU ZUBI

Postoji mnogo različitih zabluda oko stomatološkog zahvata izbjeljivanja zubi i koliko to može biti rizično za pacijenta.

Izbjeljivanje zubi je opasno

Izbjeljivanje zuba sigurna je, popularna opcija estetske stomatologije. Kratkoročne nuspojave izbjeljivanja zuba uključuju osjetljivost zuba, kao i bol u zubnom mesu. Iz predostrožnosti, izbjeljivanje se ne preporučuje trudnicama ili dojiljama.

Izbjeljivanje zuba je štetno za caklinu

Nema dokaza da je se zubna caklina oštećuje tijekom postupka izbjeljivanja. Izbjeljivanje zuba ne mijenja površinu vaših zuba niti ih čini mekšima.

Izbjeljivanje zubi nije uspješno

Izbjeljivanje zuba uspješno je u najmanje 90% pacijenata, prema Akademiji opće stomatologije. Tretman je idealan za pacijente sa žutom diskoloracijom zuba. Pacijenti sa smeđom ili sivom diskoloracijom možda će htjeti razmotriti alternativni tretman, kao što su ljuskice ili krunice.

SAVJET STOMATOLOGA

Prije pohađanja profesionalnog tretmana izbjeljivanja zubi, preporuča se stomatološki pregled koji omogućuje stomatolozima pregled usne šupljine pacijenata u potrazi za potencijalnim infekcijama, karijesom, znakovima bolesti desni, osjetljivim zubima itd. Najvažnije je da vaši zubi i desni budu zdravi prije tretmana. Predlaže se i čišćenje zubnog kamenca kako bi tretman izbjeljivanja dao željene rezultate. Što se tiče stvari koje vam se ne savjetuju, pretjerano pušenje i konzumacija alkohola su na vrhu popisa. I nikotin i alkohol sadrže spojeve odgovorne za stvaranje žutih zuba. Također bi trebalo izbjegavati kiselu hranu, kao i pića poput kave i čaja.