Krunice

Najosjetljiviji pacijenti su djeca i zbog toga im treba posvetiti vremena da bi se osijecali opušteno i vec od malih nogu stekli naviku redovitih posjeta stomatologu.

Zubna krunica je navlaka koja je izrađena tako da nalikuje vašim zubima, a  pritom pruža potporu zubu kada je previše zubne strukture izgubljeno zbog karijesa ili traume. Zubne krunice mogu biti izrađene od različitih vrsta materijala, ovisno o njihovoj namjeni. Ukoliko je svrha poboljšati izgled osmijeha, tada će se koristiti odgovarajući materijal poput cirkon keramike kako bi most ili krunica izgledala prirodnije u vašim ustima.

Osim toga, čvrstoća je još jedna ključna značajka za zubnu krunicu. Odabrani materijal mora imati estetiku i snagu. U našoj klinici izrađuju se cirkonske, cirkon-keramičke  i metal- keramičke krune. 

KADA ODABRATI ZUBNU KRUNICU?

  • Karijes –  Zub je previše oštećen i oslabljena mu je struktura. Korijen zuba je još uvijek zdrav pa se krunom može pokriti preostala područja nakon uklanjanja oštećenih dijelova.
  • Nakon endodontskog postupka – Zubna krunica se postavlja na vrh ozlijeđenog zuba nakon endodontskog zahvata kada je inficirano tkivo uklonjeno s oštećenog zuba.
  • Napuknut ili slomljen zub – Krunica će pokriti grube rubove napuknutog ili oštećenog zuba i može spriječiti bakterije da dođu do korijena zuba kroz pukotinu.
  • Zubni implantati – Ako se koriste zubni implantati, krunica postavlja na vrh implantata i pokriva implantat.
  • Izgled zuba – Krunice se također primjenjuju kada su zubi u boji koja estetski ne odgovara ili su nepravilnog oblika te se njima poboljšava sam izgled osmijeha.