Mostovi

ZUBNI MOST je fksna (trajna) restauracija koja zamjenjuje jedan ili više zuba koji nedostaju. Mostovi oponašaju izgled, oblik i funkiciju prirodnih zuba. Izrađuju po mjeri za svakog pacijenta.

ZAŠTO MI TREBA ZUBNI MOST?

Vaši zubi rade zajedno. Ako zub nedostaje, obližnji zubi se mogu pomaknuti u prazan prostor. Zubi u vašoj suprotnoj čeljusti također se mogu pomicati gore ili dolje prema prostoru. To može uzrokovati:

  • Problem sa zagrizom
  • Poteškoće pri žvakanju
  • Dodatni stres zubima i čeljusti

PREDNOSTI ZUBNIH MOSTOVA

  • Vraćanje prirodnog izgleda vašem osmijehu
  • Vraćanje sposobnosti normalnog govora, jer zubi koji nedostaju mogu ometati pravilno izgovaranje
  • Održavanje normalne strukture lica sprječavanjem gubitka kosti iz čeljusti na mjestu zuba koji nedostaje
  • Vraćanje sposobnosti učinkovitog žvakanja hrane
  • Sprječavanje pomicanja susjednih zuba u prazan prostor, što može uzrokovati probleme s vašim zagrizom i dovesti do drugih komplikacija

KOJI JE POSTUPAK ZA DOBIVANJE ZUBNOG MOSTA?

Prilikom prvog posjeta za ugradnju zubnog mosta, vrši se preparacija zuba. Priprema uključuje rekonstruiranje zuba uklanjanjem dijela cakline kako bi se omogućio prostor za postavljanje krunice preko njih. Zatim se uzimaju otisci zuba koji služe kao model od kojeg će zubotehnički laboratorij izraditi most, krunice. Stomatolog će zatim izraditi privremeni most koji će se nositi kako bi zaštitio izložene zube i desni dok se most izrađuje. 

Tijekom drugog posjeta, Vaš će privremeni most biti uklonjen, te će se isprobati metalna ili keramička baza. Pacijent zajedno sa stomatologom bira boju i oblik zuba. Na trećoj posjeti dolazi do probe novog keramičkog ili metalnog mosta će se provjeriti i prilagoditi, prema potrebi, kako bi se postigao idealan rezultat. Broj posjeta ovisi o svakom pojedinom slučaju.

MOGU LI DOBITI ZUBNI MOST ODMAH NAKON VAĐENJA ZUBA?

Ako imate ozbiljno oštećen zub, vaš stomatolog može preporučiti uklanjanje zuba i potpuno ga zamijeniti. U mnogim slučajevima, vaš stomatolog može ponuditi privremeni most za isti dan kako bi popunio prazninu u vašem osmijehu. Kada se vaše desni oporave, vratit ćete se da dobijete svoj trajni most. Međutim, u nekim slučajevima možda nećete ispunjavati uvjete za privremeni most.

KAKO SE BINUTI O ZUBNOM MOSTU?

Zubni mostovi se smatraju “trajnim” jer se ne mogu ukloniti kao proteze, ali ne traju vječno. Prosječan most traje između sedam i deset godina, ali uz odgovarajuću njegu, neki mostovi mogu trajati više od desetljeća. Napredak u materijalima i metodama vjerojatno će ih učiniti još izdržljivijima u budućnosti.

Dobra oralna higijena važna je kako bi ostali zubi bili jaki i zdravi, kao i za održavanje dugog i zdravog vijeka vašeg mosta. Baš kao i za vaše prirodne zube, bitno je četkati i čistiti most barem dva puta dnevno. Naše doktorice stomatologije nakon postavljanja zubnog mosta pokazati će Vam kako pravilno čistiti koncem oko novog mosta.