Ortodoncija

Nepravilno postavljeni zubi VODE NASTANKU većeg broja karijesa, jer na mjestima gdje se zubi preklapaju čišćenje nije omogućeno na adekvatan način. Također loše postavljeni zubi mogu biti uzrok pojavi recesija te posljedično nastanka parodontopatije zbog loše raspoređenih sila koje opterećuju parodont.u takvim slučajevima preporučuje se ortodontski tretman.

Najčešće zubne anomalije

Duboki zagriz

Duboka okluzija, anomalija u kojoj sjekutići u gornjoj čeljusti preklapaju donju čeljust do visine više od trećine razine Krunica. Ako se duboki zagriz ne ispravi sasvim sigurno će doći do pucanja na vrhovima donjih zubi

Otvoreni zagriz

KARAKTERIZIRA SMANJENO VERTIKALNO PREKLAPANJE GORNJIH I DONJIH SJEKUTIĆA. Disanje na usta ,sisanje palca, promjene u razvoju donje i gornje čeljusti mogu biti uzroci nastanka anomalije otvorenog zagriza.. ova anomalija može ometati govor disanje gutanje žvakanje i na kraju narušiti estetiku.

Progenija

Progenija odnosno jača razvijenost donje čeljusti u odnosu na gornju malokluzija klase iii. Stupanj progenije može biti od jedva primjetne do krajnje očite. Ova anomalija je u većini slučajeva nasljedna . progenija također može narušiti govor , žvakanje gutanje , izazvati bol u čeljusti , osobe s progenijom također su sklonije razvoju poremećaja temporomandibularnog zgloba. Ortodontska terapija preporučuje se u momentu kad su prisutni svi trajni zubi sto znači sto je prije moguće jer je lakše utjecati na razvoj čeljusti u ranijem dobu.. ako se radi o izraženoj progeniji treba uključiti i kirurgiju nakon završene ortodontske terapije., protruzija najčešće gornjih zuba, križni zagriz , obrnuti preklop…

Tko je kandidat za ortodontsku terapiju?

Postoji predrasuda u društvu da je ortodoncija namijenjena isključivo djeci i tinejdžerima no pravilni zubi ne pokazuju dobnu granicu. Ono što je bitno prije ortodontske terapije svakako je sanacija karijesa i bilo kakvih upalnih procesa u usnoj šupljini.Kada se ortodontski slučaj ne liječi s vremenom postaje sve teži i teži što znaci da anomalije ne stagniraju već rastu progresivno.

Priprema pacijenta za ortodontsku terapiju

RTG snimak i analiza

Fotografiranje

Uzimanje otiska

Postava aparata

Trajanje ortodontske terapije

Trajanje ortodontske terapije je individualno i zavisi od slučaja i DIJAGNOZE PACIJENTA.U PROSIJEKU JE TO NAJČEŠĆE GODINU I POL DANA.Pošto je ortodontska terapija dugotrajna izuzetno je bitna suradnja pacijenta sa doktorom.Neophodno je da se pacijent strogo pridržava dobivenih uputa održava zadovoljavajuću higijenu. Uspjeh ortodontske terapije svakako zavisi o suradnji sa pacijentom , a nedovoljna suradnja rezultira produženim trajanjem terapije kao i izostankom željenih rezultata.