Proteze

Proteza je pouzdan i učinkovit način zamjene zuba koji nedostaju. Ako se odlučite zamijeniti nedostajuće zube protezama, one će biti izrađene po mjeri kako bi odgovarale veličini i obliku vaših usta, čineći osmijeh što prirodnijim.

Potpune proteze

Potpuna proteza može biti konvencionalna ili imedijatna (privremena). Izrađena nakon što su zubi uklonjeni i tkivo desni je počelo zacjeljivati, konvencionalna proteza spremna je za postavljanje u usta otprilike osam do 12 tjedana nakon što su zubi uklonjeni.

Za razliku od konvencionalnih proteza, imedijatne proteze izrađuju se odmah nakon vađenja i mogu se nositi čim se zubi uklone. Kao rezultat toga, nositelj ne mora biti bez zuba tijekom razdoblja ozdravljenja. Međutim, kosti i zubno meso s vremenom se skupljaju, posebno tijekom razdoblja cijeljenja nakon uklanjanja zuba. Stoga je nedostatak privremenih proteza u usporedbi s konvencionalnim protezama taj što zahtijevaju više prilagodbi kako bi pravilno pristajale tijekom procesa zacjeljivanja.

Djelomična proteze

Baza ove zubne protetike je u boji zubnog mesa, a kvačice su izrađene od metala kobalt-kroma ili plastike. Djelomične proteze nose ljudi kojima nedostaje jedan ili više zubi. Kopče djelomične proteze zaokružuju vaše postojeće zube i pomažu ju zadržati na mjestu. Djelomične proteze se mogu ukloniti kao i obične proteze.

Mogu li namjestiti ili popraviti protezu?

Nakon što dobijete protezu, možda ćete trebati jedan ili više naknadnih dolazaka za prilagodbe. Nikada ne pokušavajte sami namjestiti ili popraviti protezu. Nikada sami nemojte savijati bilo koji dio kopče ili metalnih dodataka; to može oslabiti metalnu strukturu.

Proteze koje ne pristaju kako bi trebale mogu uzrokovati iritaciju i rane u ustima i na zubnom mesu. Svakako nazovite svog stomatologa ukoliko proteza pukne, napukne ili okrhne kako bi se mogla reparirati u zubotehničkom laboratoriju. 

Kako se trebam brinuti za usta i zubno meso ako imam protezu?

Čak i uz punu protezu, važno je četkati zubno meso, jezik i nepce svaki dan četkom s mekom dlakom prije stavljanja proteze. To uklanja plak i pospješuje cirkulaciju u ustima. Obratite posebnu pozornost na čišćenje zuba koji se nalaze ispod metalnih kopči proteze. Plak koji se zarobi ispod kopči povećava rizik od karijesa. Ako nosite djelomičnu protezu, svakako je uklonite prije pranja prirodnih zuba. Redovito čistite, odmarajte i masirajte zubno meso. Svakodnevno ispiranje usta mlakom slanom vodom pomoći će pri čišćenju zubnog mesa. Jedite uravnoteženu prehranu kako biste održali pravilnu prehranu i zdrava usta.